Makaron to z pozoru najbardziej prozaiczna rzecz w kuchni. Ten niedoceniany element potrawy występuje w ok 350 kształtach i posiada co najmniej 4 razy tyle różnych nazw. Odruchowo kojarzony jest z Włochami, którym zawdzięczamy właśnie całą tę różnorodność. Jego pochodzenie jednak wywodzi się z dalekich Chin gdzie już kilka tysięcy lat temu robiono makaron z prosa (nie z pszenicy jak robimy to obecnie).
Dla tych którzy mają kłopoty z rozpoznaniem typowych kształtów Makaronu polecamy ściągę:
http://www.charmingitaly.com/different-types-of-pasta/
Pasta jest dziś podstawą każdej kuchni. Zanim Makaron na dobre zadomowił się w Polsce musiał jednak przejść daleką drogę. Prawdopodobnie za sprawą podbojów Arabskich, z Azji dostał się na Sycylię a stamtąd drobnymi kroczkami dotarł do naszych stołów. To tak w ogromnym skrócie…historia makaronu nie jest tak oczywista a ciekawskim i dociekliwym smakoszom może dostarczyć kilku miłych niespodzianek. Prawdopodobnie pomysł na makaron narodził się równolegle w wielu starożytnych cywilizacjach. Warto wspomnieć, że postać suszonego makaronu, którego oblicze jest znane nam obecnie, zawdzięcza swoje powstanie pragmatyzmowi Cesarstwa Rzymskiego. Wałkowane i ugotowane ciasto krojono w pasy i suszono na dużą skalę już w ok I wieku p.n.e. Przygotowana w ten sposób żywność nadawała się do przechowywania przez długi czas i pomagało wyżywić gwałtownie rosnącą liczbę ludności miast Italii.